Klasszikus téma, újra és újra felmerül. Ennek az oka részben az, hogy fogyasztói ár vonatkozásában első pillanatban látható a különbség és a mai inflációterhes időkben alaposan átgondolunk minden kiadást. De vajon van-e különbség a természetes és a mesterséges vitaminok között?
Áttekintés:
- A természetes, organikus vitaminkészítmények a testbe kerülve „otthonosan mozognak” , hiszen a biológiai rendszerünk felismeri őket. Lehetnek pl. növényi kivonatok, vagy fermentálással előállított vitaminok.
- A mesterséges, vagy szintetikus vitaminkészítmények laborban készülnek, a modern technikának köszönhetően molekuláris szinten azonosak a természetes vitaminokkal.
Mit érdemes szedni, hogy a test felkészült és teherbíró legyen, sokáig kitartson és ne kelljen szenvedni?
A megfelelő választáshoz még néhány szempontot érdemes végig gondolni …
A termőföldek romló állapota és a termesztés profitorientált módszerei aggasztó mértékben csökkentik a beltartalmi értékeket. (Ezzel párhuzamosan az ízélményt is, ami fontosabb, mint gondolnánk: a test felkészül az élelem befogadására már az illat, az íz észlelésekor.)
Néhány szomorú szám egy svájci labor vizsgálata alapján:
A brokkoli
- kalciumtartalma 1985-ben mg/g volt, 2002-ben 28 mg/g.
- folsavtartalma 47mg/g-ról 18 mg/g-ra csökkent.
- magnéziumtartalma 24-ről 11-re változott.
A spenót
- magnéziumtartalma 1985-ben 62 mg/g volt, 2002-ben 15 mg/g.
- B6 vitamin tartalma 200mg/g-ról 18mg/g-ra csökkent.
- C-vitamin tartalma 1985-ben 51 volt, 1996-ban 21 mg/g, 2002-ből (ebben a forrásban) nincs adat.
Az alma
- C-vitamin tartalma 1985-től 2002-ig 5 mg/g-ról 2mg/g-ra csökkent.
Ha mindezek mellé megnézzük az általános egészségi állapotot, arra a következtetésre jutunk, hogy bármilyen vitaminkészítmény jobb a semminél, de ha a túlélési szintnél magasabb életminőséget szeretnél, akkor …
… gondoljunk át további nézőpontokat.
Ma már 2022 van, vagyis 20 év telt el a vizsgálat óta. Mit gondolsz, mennyi gyümölcsöt, zöldséget kellene fogyasztani ahhoz, hogy a test normál működéséhez elegendő vitamin és ásványi anyag álljon rendelkezésre?
Vajon mennyi gyümölcsöt, zöldséget kell feldolgozni egyetlen doboz természetes multivitamin előállításához?
Arról nem is beszélve, hogy amikor természetes forrásból, a saját egyensúlyi környezetéből vonnak ki vitaminokat, ásványi anyagokat, az is „mesterségessé” válik valamelyest.
Biztosan tudod, hogy az egészséges felszívódáshoz társulások szükségesek: pl. a vas mellé C-vitamint érdemes/kell szedni. A természetben ezek a társítások rendben vannak és nem borul fel az egyensúly a szervezetben. A mesterséges feldolgozásnál ez a nézőpont nehezen tartható – ha egyáltalán tartható.
A nyers, vagy alacsony hőmérsékleten kezelt gyümölcsök, zöldségek fogyasztása nem csupán a vitaminok és ásványi anyagok miatt fontos, hanem a létfontosságú, ÉLETET HORDOZÓ ENZIMEK miatt is!
( https://hu.wikipedia.org/wiki/Enzim )
Az enzimek kizárólag az élő anyagban vannak jelen, „alkatrészeiben” már nem találhatóak.

Elérkeztünk a XXI. század zseniális megoldásához, a „superfood”-okhoz.
Való igaz, hogy a „szuperélelmiszer” kifejezés tudományosan nem értelmezhető, sokkal inkább egy marketingfogás, mégis érdemes vele foglalkozni.
Lényegében olyan teljes élelmi értékű, többségében növényi koncentrátumokról van szó, amelyek minimális feldolgozást igényelnek. Nem helyettesítik a normál vegyes étrendet és nem tesznek csodákat sem, viszont a természet alkotta arányokban és bőségben tartalmazzák az Élet biológiai összetevőit. Ideális esetben mesterséges anyagoktól, vegyszerektől mentes bio(lógiai) tisztaságú élelmek koncentrátuma.
A szárítás a legkíméletesebb módja a koncentrálásnak, hiszen elég csupán jókora pohár vízzel elfogyasztani, aminek hatására „felélednek” az alvó enzimek és minden a helyére kerülhet.
Egy átlagos multivitamin 15-20 összetevőjéhez képest pl. az algák több, mint 4000-féle vitális anyagot tartalmaznak a természet alkotta arányban.
Az ImmunLife esetében ez napi 550 Ft költséget jelent, a Gold pedig naponta 635 Ft-ba kerül.
Testünk vitamin és ásványi anyag igénye a környezethez alkalmazkodva folyamatos változásban van.
Az algák az élelmi anyagok teljes tárházát folyamatosan „készleten” tartják.
A testnek van mihez nyúlni pl. egy váratlan stresszhelyzetben, amikor a nyugalmi működésből azonnal készenléti üzemmódba kell kapcsolni.
Vagy amikor a szokottnál nagyobb odafigyelésre, összpontosításra van szükség.
Vagy amikor a túlórának is túlórája adódik, akkor is van még elég energiatartalék.
Ha néha csak gyorskajára van idő és lehetőség, vagy egyszerűen csak az esne jól…
Változik a világ … alkalmazkodunk.
