Van különbség a természetes és a mesterséges vitaminok között?

egy szelet narancs aminek a fele mesterséges vitamin tabletta

Klasszikus téma, újra és újra felmerül. Ennek az oka részben az, hogy fogyasztói ár vonatkozásában első pillanatban látható a különbség és a mai inflációterhes időkben alaposan átgondolunk minden kiadást. De vajon van-e különbség a természetes és a mesterséges vitaminok között?

Áttekintés: 

  • A természetes, organikus vitaminkészítmények a testbe kerülve „otthonosan mozognak” , hiszen a biológiai rendszerünk felismeri őket. Lehetnek pl. növényi kivonatok, vagy fermentálással előállított vitaminok. 
  • A mesterséges, vagy szintetikus vitaminkészítmények laborban készülnek, a modern technikának köszönhetően molekuláris szinten azonosak a természetes vitaminokkal. 

Mit érdemes szedni, hogy a test felkészült és teherbíró legyen, sokáig kitartson és ne kelljen szenvedni?

A megfelelő választáshoz még néhány szempontot érdemes végig gondolni …

A termőföldek romló állapota és a termesztés profitorientált módszerei  aggasztó mértékben csökkentik a beltartalmi értékeket. (Ezzel párhuzamosan az ízélményt is, ami fontosabb, mint gondolnánk: a test felkészül az élelem befogadására már az illat, az íz észlelésekor.)

Néhány szomorú szám egy svájci labor vizsgálata alapján: 

A brokkoli 

  • kalciumtartalma 1985-ben mg/g volt, 2002-ben 28 mg/g.
  • folsavtartalma 47mg/g-ról 18 mg/g-ra csökkent. 
  • magnéziumtartalma 24-ről 11-re változott. 

A spenót

  • magnéziumtartalma 1985-ben 62 mg/g volt, 2002-ben 15 mg/g.
  • B6 vitamin tartalma 200mg/g-ról 18mg/g-ra csökkent. 
  • C-vitamin tartalma 1985-ben 51 volt, 1996-ban 21 mg/g, 2002-ből (ebben a forrásban) nincs adat. 

Az alma

  • C-vitamin tartalma 1985-től 2002-ig 5 mg/g-ról 2mg/g-ra csökkent.

( https://eletfaprogram.hu/index.php/egeszseg/1118-a-gyuemoelcsoek-es-a-zoeldsegek-egyre-kevesebb-tapanyagot-tartalmaznak )

Ha mindezek mellé megnézzük az általános egészségi állapotot, arra a következtetésre jutunk, hogy bármilyen vitaminkészítmény jobb a semminél, de ha a túlélési szintnél magasabb életminőséget szeretnél, akkor …

… gondoljunk át további nézőpontokat.

Ma már 2022 van, vagyis 20 év telt el a vizsgálat óta. Mit gondolsz, mennyi gyümölcsöt, zöldséget  kellene fogyasztani ahhoz, hogy a test normál működéséhez elegendő vitamin és ásványi anyag álljon rendelkezésre?

Vajon mennyi gyümölcsöt, zöldséget kell feldolgozni egyetlen doboz természetes multivitamin előállításához? 

Arról nem is beszélve, hogy amikor természetes forrásból, a saját egyensúlyi környezetéből vonnak ki vitaminokat, ásványi anyagokat, az is „mesterségessé” válik valamelyest. 

Biztosan tudod, hogy az egészséges felszívódáshoz társulások szükségesek: pl. a vas mellé C-vitamint érdemes/kell szedni. A természetben ezek a társítások rendben vannak és nem borul fel az egyensúly a szervezetben. A mesterséges feldolgozásnál ez a nézőpont nehezen tartható – ha egyáltalán tartható. 

A nyers, vagy alacsony hőmérsékleten kezelt gyümölcsök, zöldségek fogyasztása nem csupán a vitaminok és ásványi anyagok miatt fontos, hanem a létfontosságú, ÉLETET HORDOZÓ ENZIMEK miatt is! 

( https://hu.wikipedia.org/wiki/Enzim )

Az enzimek kizárólag az élő anyagban vannak jelen, „alkatrészeiben” már nem találhatóak.

Elérkeztünk a XXI. század zseniális megoldásához, a „superfood”-okhoz. 

Való igaz, hogy a „szuperélelmiszer” kifejezés tudományosan nem értelmezhető, sokkal inkább egy marketingfogás, mégis érdemes vele foglalkozni.

Lényegében olyan teljes élelmi értékű, többségében növényi koncentrátumokról van szó, amelyek minimális feldolgozást igényelnek. Nem helyettesítik a normál vegyes étrendet és nem tesznek csodákat sem, viszont a természet alkotta arányokban és bőségben tartalmazzák az Élet biológiai összetevőit. Ideális esetben mesterséges anyagoktól, vegyszerektől mentes bio(lógiai) tisztaságú élelmek koncentrátuma. 

A szárítás a legkíméletesebb módja a koncentrálásnak, hiszen elég csupán jókora pohár vízzel elfogyasztani, aminek hatására „felélednek” az alvó enzimek és minden a helyére kerülhet. 

Egy átlagos multivitamin 15-20 összetevőjéhez képest pl. az algák több, mint 4000-féle vitális anyagot tartalmaznak a természet alkotta arányban. 

Az ImmunLife esetében ez napi 550 Ft költséget jelent, a Gold pedig naponta 635 Ft-ba kerül. 

Testünk vitamin és ásványi anyag igénye a környezethez alkalmazkodva folyamatos változásban van.

Az algák az élelmi anyagok teljes tárházát folyamatosan „készleten” tartják. 

A testnek van mihez nyúlni pl. egy váratlan stresszhelyzetben, amikor a nyugalmi működésből azonnal készenléti üzemmódba kell kapcsolni. 

Vagy amikor a szokottnál nagyobb odafigyelésre, összpontosításra van szükség. 

Vagy amikor a túlórának is túlórája adódik, akkor is van még elég energiatartalék. 

Ha néha csak gyorskajára van idő és lehetőség, vagy egyszerűen csak az esne jól…

Változik a világ … alkalmazkodunk. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük